Anke kijkt op van haar computer: “Ha, je hebt het gevonden.” GoedVolk is gevestigd in een geweldige oude school in Gestel die helaas binnenkort plaatsmaakt voor nieuwbouw. Anke: “Wij werken met jongeren die vrijwilligerswerk doen. Met Archipel hebben we een goede samenwerking. Omdat ze altijd vrijwilligers nodig hebben, maar ook omdat ze jonge vrijwilligers superleuk vinden. Het zorgt voor diversiteit en op de een of andere manier hebben jongeren en ouderen vaak een bijzondere klik.”
Netwerk GoedVolk is onderdeel van Stichting Eindhoven Bouwt. Deze stichting initieert verschillende sociale projecten waarvan GoedVolk er een is. Anke: “Samen met mijn collega bouwen we aan een netwerk waarbij we jongeren stimuleren om vrijwilligerswerk te doen en hen begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doen we met het traject maatschappelijke diensttijd (MDT). Dit initiatief is door de overheid in het leven geroepen om jongeren te stimuleren zich in te zetten voor de maatschappij en hiervan te leren. De jongeren die wij plaatsen verrichten een half jaar vrijwilligerswerk op een plek die past bij hun wensen en competenties. Afhankelijk van wat ze willen bereiken en welke skills ze willen ontwikkelen.
Na 80 uur vrijwilligerswerk ontvangen ze een Europees erkent certificaat. We werken nu met 40 jongeren. Met scholieren, studenten, kwetsbare en werkende jongeren of jongeren die een burn-out hebben gehad en even geen betaald werk willen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is betrokkenheid, iets willen betekenen voor een ander en willen leren over zichzelf. Kortom: jongeren met het hart op de goede plek.”
Op de een of andere manier hebben jongeren en ouderen vaak een bijzondere klik
GoedVolk werkt met verschillende maatschappelijke- en zorgorganisaties zoals Archipel. Anke: “Zodra wij een jongere hebben die aan de slag wil bij Archipel, nemen we contact op en samen zoeken we naar een geschikte bezigheid. Het kan wandelen zijn, helpen met knutselen, fietsen, koken, spelletjes doen of gezellig kletsen en koffiedrinken. Van de cliënten van Archipel hoor ik dat ze heel blij worden van jongeren. Van hun vrolijkheid, nieuwsgierigheid en hun onbevangenheid. Zo’n frisse wind, dat vinden ouderen leuk. Jongeren op hun beurt hoor ik zeggen: ‘ze waren weer zó blij dat ik er was’. Het werkt over en weer. Hartstikke leuk. Soms ben ik wel eens bang dat jongeren het snel beu zijn maar het tegenovergestelde is waar: als een traject voorbij is, gaan veel jongeren door met vrijwilligerswerk. Het brengt jongeren iets maar ook de bewoners van Archipel. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend maar het geeft jongeren de ruimte om uit te zoeken wat ze zelf willen in plaats van voldoen aan wat er verwacht wordt.
Als je vrijwilligerswerk vanuit die intentie kunt doen, ga je vanuit een ander perspectief aan de slag. En dat werkt!”