Er hangt een groot papier op het prikbord in de teamkamer van de afdeling gerontopsychiatrie van Landrijt waarop het verschil tussen een Regionaal Expertise Centrum (REC) en een Doelgroep Expertise Centrum (DEC) wordt uitgelegd. Joyce, verzorgende IG bij Landrijt, zit in de landelijke werkgroep REC gerontopsychiatrie. “Eens per maand ga ik samen met een collega, arts en psycholoog naar deze werkgroep. Gisteren heb ik mijn collega’s op de afdeling bijgepraat. Interessant zo’n werkgroep? Zeker! Noodzakelijk? Absoluut. Heel belangrijk dat er vertegenwoordigers van de zorg bij zitten want wij weten als geen ander hoe het is om met deze doelgroep te werken.”
Joyce: “De mensen die bij ons wonen, hebben psychiatrische klachten zoals stemmingsstoornissen, persoonlijkheids- of psychotische stoornissen, autisme in combinatie met cognitieve stoornissen/ dementie. Het spectrum aan ziektebeelden is breed en de benadering dus ook. Bij de een moet je directief zijn, terwijl de ander gebaad is bij warme zorg. Iemand kan rust nodig hebben of juist beter gestimuleerd worden. Hier is niks van hetzelfde, de dagen niet, de cliënten niet en de behandelingen niet. Daarom moet je flexibel zijn, kennis van ziektebeelden paraat hebben en weten wat er in het behandelplan staat."
"Je staat eigenlijk altijd ‘aan’, op de automatische piloot werken is er bij ons niet bij."
"Weet je wat het is: tijdens de opleiding tot Verzorgende IG krijg je basiskennis maar in de praktijk kom ik iedere dag tot nieuwe inzichten. Ik heb vanaf de eerste dag een klik met deze doelgroep maar ook met ons ‘dreamteam’; ons team is top!”
Waardering
Joyce: “De zorg verandert. Zo komen er meer aandoeningen waaraan niet zoveel mensen lijden. Tegelijkertijd is de zorg die ze nodig hebben, complex. Dat is voor onze bewoners ook. Er is specifieke kennis en kunde nodig om de kwaliteit van die zorg te blijven garanderen. Wij zijn een reguliere Gerontopsychiatrische afdeling maar er loopt een aanvraag om een Regionaal Expertise Centrum te worden. Daarvoor moeten we aan bepaalde criteria voldoen. Als we een officieel REC worden, kunnen we onze kennis nog meer verbeteren door de vastgestelde leerlijnen en met andere samenwerkingspartners delen zodat ook cliënten buiten Landrijt passende zorg krijgen. Ik zit nu een jaar in de landelijke werkgroep expertisecentra gerontopsychiatrie en als ik terugkijk en had ik niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. In het begin durfde ik niet zoveel te zeggen maar dat is veranderd. Ik geef mijn mening en mijn inbreng wordt gewaardeerd. De Korsakov afdeling van Landrijt heeft al een REC-status en ik hoop dat wij die ook krijgen."
"Ik zie het toch als een soort waardering voor de bijzondere zorg die wij hier iedere dag leveren.”
Geïnteresseerd?
Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.