Contactformulier
9 oktober 2024

Samen de puzzel leggen

Samen de puzzel leggen
Channah Kaijser is logopedist en werkt bij Archipel Landrijt

Channah is logopedist en werkt in Archipel Landrijt met mensen met bijzondere en complexe aandoeningen zoals de ziekte van Huntington. Ze werkt graag multidisciplinair: “Ik hou ervan om samen met collega’s en zorgprofessionals uit verschillende vakgebieden te werken. Om samen het leven van deze cliënten zo aangenaam mogelijk te maken; ondanks de beperkingen die er zijn.”

Channah werkt op de polikliniek van Landrijt met cliënten met de ziekte van Huntington, de dagbehandeling en op de afdelingen. Zo maakt ze alle stadia van de ziekte van Huntington mee. Channah: “Mijn betrokkenheid varieert van minder intensief tot heel intensief. Al met al ben ik het meest op de Huntingtonafdeling te vinden waar cliënten last hebben van slik- en communicatieproblemen.”

Scholing dieet

“Bij slikprobleem observeer ik cliënten en geef mijn bevindingen en advies door aan collega’s in de zorg. Uitgangspunt bij alles wat we doen, is proberen om de maaltijden zo lang mogelijk zo normaal mogelijk te houden. Als alle mogelijkheden zijn geprobeerd en het echt niet anders kan, stappen we over op een vloeibaar dieet. Onlangs heb ik samen met de kok een scholing gegeven over het bereiden van dik vloeibare voeding. Het was de wens van collega’s in de zorg zodat cliënten een gelijkwaardig onderdeel blijven van de groep, ook al is de vorm van het eten anders. Alle collega’s die zich wilden laten scholen, zijn inmiddels geschoold en ‘dikvloeibaar’ koken gebeurt wekelijks op de afdeling.”

Een nieuwe behandeling opzetten

Omdat logopedisten op de afdeling tijdens de behandeling merkten dat logopedie soms niet meer voldoende hielp, zochten ze samenwerking met muziektherapeuten. Channah: “We wilden samen een behandeling ontwikkelen om het effect van therapie te versterken. De gedachte daarbij was dat automatiseren onder begeleiding van muziek, het vloeiend praten beter ondersteunt. Deze behandeling is inmiddels vormgegeven en uitgevoerd. Het lijkt te werken maar ik ben heel voorzichtig want de resultaten zijn nog niet uitgewerkt. Wordt vervolgd dus.”

Communicatiekaartjes

Channah: “Naar aanleiding van een vraag van een client naar communicatiekaartjes heeft de Vakgroep Logopedie en Huntington contact gezocht met de Vereniging van Huntington. We wilden deze kaartjes namelijk het liefst samen met hen ontwikkelen. Het communicatiekaartje is zo groot is als een bankpas. Aan de ene kant staan contactgegevens van de cliënt, aan de andere kant de mededelling dat de persoon in kwestie de ziekte van Huntington heeft en het verzoek om geduldig en rustig met de persoon in kwestie te praten. Het kan van pas komen in de supermarkt of in de bus. Deze kaartjes worden nu verspreid via de expertisecentra Huntington. Ze zullen in sommige situaties een welkom hulpmiddel zijn en vast voor begrip zorgen.”  

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures