Je werkte als verzorgende IG en maakte de overstap naar woonbegeleider. Waarom?
Marianne: “Ik werk 43 jaar in de zorg waarvan de laatste 4 jaar als woonbegeleider. Ik zie het als een soort bekroning op mijn loopbaan; kers op de taart. Ik heb altijd met veel plezier aan bed gestaan maar als woonbegeleider heb ik meer tijd om bewoners extra aandacht te geven. Bovendien is het lichamelijk minder zwaar. Natuurlijk ondersteun ik mijn collega’s met zorgtaken want de medische kennis die ik heb, die blijft.”
De bewoners op je afdeling hebben een vorm van dementie. Wat kun je voor hen betekenen?
“Als woonbegeleider help ik bewoners zo zelfstandig mogelijk te leven en begeleid ze bij het verbeteren van kwaliteit van leven. Dan gaat het over welzijn en mentaal welbevinden. Dat kan praktisch zijn bij dagelijkse dingen, door activiteiten te organiseren, maar ook door te luisteren en emotioneel te ondersteunen.”
Wat betekent dit in de praktijk van alledag?
“Ik zorg dat de tafels in de huiskamer mooi gedekt zijn. Bak een cake of speel een spelletje met bewoners. Maak een praatje of ga op de rand van het bed zitten. Ik heb vaste werkzaamheden en verder kijk ik wat de dag brengt. Daarnaast organiseer ik ook van alles. Dan gaan we wandelen of we maken samen een ritje in de bus. Lekker even weg, door de dorpen rijden, broodje kroket eten en samen zingen op de terugweg. Of we gaan picknicken buiten, luisteren naar het ruisen van de bomen en het zingen van de vogels. We organiseren een BBQ en eten met elkaar aan lange tafels. Niet groots en meeslepend maar klein maar veelbetekenend. Het gaat over extra aandacht.”
Nooit spijt gehad van je keuze voor de zorg?
“Om de zoveel jaar kwam er een moment waarop ik dacht: ‘Ik ga een broodjeszaak beginnen’. Maar Archipel geeft je zoveel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Iedere keer kwam er weer iets leuks op mijn pad; cursussen, opleidingen, werkgroepen en nieuwe manieren van werken. Ik heb altijd goed voor mezelf gezorgd in de zin van: ‘Wat wil ik precies. Nu, maar ook in de toekomst.’ En dat mag bij Archipel. Sterker nog, het wordt gestimuleerd. Met de nodige flexibiliteit en creativiteit kan ik als woonbegeleider nu weer iets nieuws van mijn werk maken. Die broodjeszaak zal nog even moeten wachten.”