Werken met ouderen met dementie is meer dan koffie zetten en een boterham smeren. Het welzijn van de ouderen staat voorop en daarvoor is een flinke dosis inlevingsvermogen minstens zo belangrijk. De woonondersteuner is dan ook veel meer dan een gastvrouw. Het is werk waarbij je echt iets kunt betekenen voor de ouderen.
Mirjam Arends is al vele jaren woonondersteuner. Ze is begonnen met een baan als gastvrouw bij Berkenhof 3, in eerste instantie een dag in de week als vrijwilliger. Sinds 2018 werkt Mirjam in vaste dienst op de woongroep, 24 uur in de week, verdeeld over vier diensten van 6 uur.
Mirjam heeft helemaal haar plekje gevonden. Ze geniet zichtbaar van haar werk. Als woonondersteuner werkt ze in teamverband. Samen met twee ‘zorgpoppetjes’, zoals zij de verpleegkundigen en verzorgenden noemt, staat ze op een groep van 12 ouderen met dementie. Mirjam: “Ieder heeft een eigen specialiteit, maar je moet echt samenwerken als een team.”
Wat doet een woonondersteuner?
Als woonondersteuner is Mirjam verantwoordelijk voor de maaltijden. Hiervoor bestelt ze de boodschappen en bereidt ze ontbijt, lunch en avondeten voor in de keuken van de woongroep. “Dieetvoorschriften en logopedieadviezen (slikbeleid) zijn erg veranderlijk. Hiervoor heb ik regelmatig contact met de logopedist en de diëtist, zodat ik hier rekening mee kan blijven houden”, aldus Mirjam.
Ieder heeft een eigen specialiteit, maar je moet echt samenwerken als een team
Een tweede, misschien nog wel belangrijker punt, is het welzijn van de bewoners. Om het welzijn van de bewoners te bevorderen is het belangrijk om de bewoners goed aan te voelen en je te verdiepen in de achtergrond.
Zo kun je goed inspelen op hen. Mirjam: “Je kunt niet de hele dag pim-pam-pet spelen, daar zou je zelf ook geen zin in hebben. Het gaat om een persoonlijk praatje, een hand vastpakken en echt aandacht voor de mensen hebben.
Zo leren de bewoners je kennen en raken ze vertrouwd. Andersom leer je zelf de bewoners ook kennen en kun je inspelen op de behoeftes van de bewoners. Daarbij vinden ze een spelletje wel leuk, zeker als ze gevraagd wordt naar algemene kennis of naar vroeger.”
“Het rapporteren per bewoner is heel belangrijk omdat wij het meeste in de woonkamer aanwezig zijn; wij signaleren de situatie en grijpen in waar nodig. Ook is het leuk om het stukje welzijn te rapporteren”, aldus Mirjam.
De betrokkenheid van de familie is belangrijk
Rust tussen de activiteiten door
Op een gesloten afdeling is 24/7 zorg, waarvan 12 uur per dag door een woonondersteuner wordt ingevuld. Gedurende de dag gaan de bewoners naar de dagbesteding of activiteiten zoals muziek in het gebouw, of familie of een vrijwilliger neemt een bewoner mee naar buiten. “Wij zijn blij als familie hen mee kan nemen. De betrokkenheid van de familie is belangrijk.
Buiten deze activiteiten is het de taak van de woonondersteuner om de bewoners voldoende rustmomenten te geven. Ouderen met dementie zijn snel overprikkeld, en de hele dag vol met activiteiten plannen helpt dan niet”, aldus Mirjam.
Mirjam is dankbaar dat ze dit werk mag doen, met heel veel plezier: “Ja, ik doe dit werk met heel mijn hart, samen met mijn lieve collega’s, die mij ondersteunen waar nodig is. Het is een geweldig team!”
Bron: Mooisonenbreugel.nl
Redactie: Hanny Evers